Skip to content

Greek Danish Dutch English French German Italian Spanish

Το πρώτο Ελληνικό portal για τον νεανικό διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα!

Αρχική Ενημέρωση Diabetes Internet International Summit 2012 (DDIS)
Diabetes Internet International Summit 2012 (DDIS) PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος 2012 08:35

Στις 24-26/8/2012, στα πλαίσια εκδήλωσης για τον διαβήτη τύπου 1 Diabetes Junior Cup 2012, είχα την τιμή να συμμετέχω στο Diabetes Internet International Summit 2012 (DDIS) που έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Λοζάνη της Ελβετίας με την ευγενική χορηγία της Medtronic. Συμμετείχαν  εκπρόσωποι (οι περισσότεροι είχαν διαβήτη τύπου 1) των μεγαλύτερων site της Ευρώπης σχετικά με τον διαβήτη από την Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο και Ελλάδα (www.sweet-kid.com).

Είχαμε την ευκαιρία, να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τον διαβήτη, να γνωρίσουμε αξιόλογους ανθρώπους από διεθνείς οργανισμούς (IDF), να αναφέρουμε τα προβλήματα που αναφέρονται από επισκέπτες των site μας, ιδέες για βελτίωση των μέσων για την αντιμετώπιση του διαβήτη, ιδέες σχετικά με το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην ενημέρωση για τον διαβήτη τύπου 1, ενημέρωση για την κατάσταση του συστήματος υγείας κάθε χώρας (καλύψεις σε αναλώσιμα κλπ) , να δούμε παρουσιάσεις διεθνών κέντρων ερευνών για διάφορα θέματα σχετικά με τον διαβήτη, και κυρίως να μιλήσουμε με ανθρώπους από διάφορα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης της Medtronic όπου μας ενημέρωσαν που βρίσκεται η τεχνολογία σήμερα και που θα πάει..

Ειδικότερα, είχαμε την τιμή να μας κάνει μια παρουσίαση του IDF (International Diabetes Foundation) o πρόεδρος του IDF Europe (Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη) João Nabais, ο οποίος έχει και ο ίδιος διαβήτη τύπου 1 και είναι γιατρός. Ενημερωθήκαμε για τις εκδηλώσεις της ομοσπονδίας, και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το πως μπορούμε να βοηθήσουμε στο έργου του.

Έγιναν παρουσιάσεις από κλινικές έρευνες σχετικά με τις αντλίες ινσουλίνης και του συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης της Medtronic (CGM) από γιατρούς, στις οποίες μας ανέλυσαν πως βελτιώνεται η ρύθμιση του διαβήτη με χρήση αντλίας ινσουλίνης και του συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης.

Επίσης είχαμε την τύχη να μας γίνει παρουσίαση της ιστορίας ανάπτυξης των αντλιών της Medtronic (από τους επιστήμονες που τις ανέπτυξαν) καθώς και του συστήματος συνεχούς καταγραφής (CGM). Μας παρουσίασαν τα προβλήματα που συνάντησαν από τεχνικής, κλινικής, και νομικής πλευράς, μας ανέλυσαν γιατί καθυστερεί η παρουσίαση των  προϊόντων στην αγορά, και κυρίως μας ανέλυσαν το μέλλον αυτών των συστημάτων.

Ειδικότερα, μας ενημέρωσαν ότι είναι σε στάδιο ανάπτυξης το CGM Dual Sensor , του διπλού αισθητήρα για την συνεχή καταγραφή γλυκόζης που χρησιμοποιεί δύο μεθόδους καταγραφής, την μέθοδο που χρησιμοποιείται και σήμερα (με ηλεκτρόδιο που κυκλοφορεί είδη) και παράλληλα με φώς (φασματοσκοπικά). Με αυτή την τεχνολογία το σύστημα CGM γίνεται ακόμη περισσότερο αξιόπιστο και πιο γρήγορο στις μετρήσεις του. Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος (CGM) ώστε να περέχει ακόμη περισσότερη ακρίβεια στις μετρήσεις του,  είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του τεχνητού παγκρέατος που αναπτύσσει η εταιρία, όπως μας ανέλυσαν, καθώς η αντλία πρέπει να έχει 100% σωστή μέτρηση για να πάρει την σωστή απόφαση για το πόσο ινσουλίνη χρειάζεται (ή γλυκόζη)..

Και η συζήτηση έφτασε στο τεχνητό πάγκρεας..

Με μεγάλη μου χαρά (σαν πατέρας παιδιού με διαβήτη τύπου 1), είδαμε παρουσιάσεις με παιδιά που φορούσαν σε πειραματικό στάδιο για 24hr και σε ελεγχόμενο περιβάλλον το τεχνητό πάγκρεας . Τα παρακολουθούσαν τηλεμετρικά για τις τιμές σακχάρου γιατροί και επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάπτυξη του τεχνητού παγκρέατος, ενώ τα παιδιά έκαναν διάφορες δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα ήταν 100% ενθαρρυντικά καθώς το σύστημα δούλευε άψογα..

Το τεχνητό πάγκρεας, θα είναι σαν μια αντλία ινσουλίνης, με βασική διαφορά ότι θα έχει και γλυκόζη,  συνδεδεμένη ασύρματα με το σύστημα συνεχούς καταγραφής και θα δουλεύει 100% αυτόματα.. Θα πέρνει αποφάσεις δηλαδή μόνη της για το αν χρειάζεται ινσουλίνη ή γλυκόζη και θα κάνει τις απαραίτητες δόσεις, χωρίς να χρειάζεται να γίνονται μετρήσεις και επέμβαση από τον άνθρωπο.. Πιθανόν ο αισθητήρας και το σέτ έγχυσης θα βρίσκονται μαζί σε ένα pad (προς το παρόν είναι ξεχωριστά). Μέχρι τώρα, δεν έχει κλείσει ο κύκλος  μέτρηση - απόφαση για μονάδες - έγχυση ινσουλίνης. Προς το παρόν, η μόνη αυτόματη απόφαση που μπορεί να πάρει η αντλία (Medtronic Paradigm VEO) είναι να σταματήσει την έγχυση ινσουλίνης όταν λάβει χαμηλές τιμές γλυκώζης από το σύστημα CGM. Είναι όμως ένα μεγάλο βήμα και αυτό καθώς βοηθάει αρκετά στην αποφυγή υπογλυκαιμιών και είναι άλλο ένα βήμα προς το τεχνητό πάγκρεας.

Σαφώς και χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμη μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας το τεχνητό πάγκρεας, αλλά από αυτά που είδα είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι στα επόμενα χρόνια θα είναι γεγονός..

Είχαμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για προβλήματα που αντιμετοπίζουν οι επισκέπτες των site μας σχετικά με τις αντλίες, τα σέτ έγχυσης, μετρητές γλυκόζης ,CGM κλπ, καθώς και ιδέες για την βελτείωση των υφιστάμενων προϊόντων.. Για παράδειγμα τους ανέφερα ότι το CGM καθώς και το set έγχυσης είναι λογικού μεγέθους για ένα ενήληκα, μεγάλο όμως για ένα παιδί.. Απάντησαν ότι είναι και αυτό σε εξέλιξη και ότι θα γίνουν ακόμη μικρότερα σύντομα..

Τέλος συζητήσαμε για λογισμικό και διασύνδεση αντλίας με υπολογιστή, iphone, android κλπ, ενώ από τους συμμετέχοντες είχαμε εκτενή κουβέντα για νέα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως για παράδειγμα συστήματα μέτρησης γλυκόζης χωρίς αίμα , μετρητής για iphone , άλλα συστήματα συνεχούς καταγραφής με φώς κλπ..

Η κουβέντα έφτασε και στις καλύψεις των ταμείων, όπου συζητήσαμε τι καλύπτεται σε κάθε χώρα.. Διαπίστωσα ότι στην χώρα μας ήμαστε σε πολύ καλό επίπεδο καλύψεων σε αναλώσιμα (χάρης την αξιέπαινη προσπάθεια της ΕΛΟΔΙ), δυστυχώς όμως σε αντίθεση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δεν υποστηρίζεται ακόμη η κάλυψη της συνεχής καταγραφής, άν και έχουν υποβληθεί όλες οι σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι σε μερικές περιπτώσεις (πχ παιδιά) βοηθάει σημαντικά την θεραπεία. Δεν νομίζω ότι ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτεται το σύστημα , απλά πετούν τα χρήματα τους.. Εύχομαι στο μέλλον να καλυφθεί το σύστημα και στην χώρα μας (σε περιπτώσεις που απαιτείται), γιατί στην παρούσα φάση, το κόστος των αναλωσίμων του συστήματος καθιστά απαγορευτική την χρήση του σε μια μή εύπορη οικογένεια..

Επίσης στην κουβέντα μας διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές χώρες, διστάζουν να αλλάξουν θεραπεία η γιατροί και υπάρχει κενό ενημέρωσης ώς προς νέες θεραπείες του διαβήτη όπως οι αντλίες για παράδειγμα. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αρκετοί γιατροί νοσοκομείων δεν ήξεραν κάν τί είναι αντλία! (όπως μας ενημέρωση η φίλη μας από την Ιταλία). Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα φυσικά, με εξαίρεση κάποιων αξιέπαινων γιατρών που ενημερώνονται για τις νέες τεχνολογίες και παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα αντιμετόπισης του διαβήτη..

Εν κατακλείδι, ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, ανταλλάξαμε αρκετές πολύτιμες γνώσεις και αποψεις σχετικά με την διαβήτη τύπου 1, ενδυναμώσαμε την σχέση μας με τον IDF καθώς και μεταξύ μας με κοινό στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1.

Μερικά από τα site των συμμετεχόντων φίλων από την Ευρώπη (οι περισσότεροι με διαβήτη τύπου 1):

 

Mydiabetesdigital – Το πρώτο ψηφιακό περιοδικό για τον διαβήτη (available in English, Dutch, German & French) (Ολλανδία)

Diabetando – Ιταλικό blog για τον διαβήτη τύπου 1 (Ιταλία)

Sweet-kid.com – Το δικό μας !

Mein-diabetes-blog.com – Το blog της Ilke και του Finn (Γερμανία)

www.diabetes-zentrale.de - Richard (Γερμανία)

http://www.diabetesunited.com/ To blog της Nina (Ιταλία)

 

Όλη η ομάδα:)

Μακέτες από τα site..

 

Απο την ενημέρωση που μας έκανε ο πρόεδρος του IDF Europe João Nabais

Brain storm :)

Συζητώντας για ένα κοινό σκοπό..

 

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την διοργάνωση στην Medtronic, καθώς και για την ερεύνα που πραγματοποιεί στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1. Eπισημένεται ότι τα παραπάνω θέματα που ήταν αντικοίμενο του Summit, δεν αποτελούν επίσημες ανακοινώσεις της Medtronic.

ΥΓ. Ανάλογη εκδήλωση που έγινε στην Αμερική: The Diabetes Advcoate Round Table

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Share
 

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 157 επισκέπτες συνδεδεμένους

Είσοδος Μελών

Follow us on Twitter

Πρόσφατα Forum Posts

Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δημοσκόπηση

Ποιον μετρητή έχετε?