Skip to content

Greek Danish Dutch English French German Italian Spanish

Το πρώτο Ελληνικό portal για τον νεανικό διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα!

Αρχική Νέα Εννέα στα δέκα παιδιά με διαβήτη δεν έχουν υποστήριξη στο σχολείο
Εννέα στα δέκα παιδιά με διαβήτη δεν έχουν υποστήριξη στο σχολείο PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2009 18:22

Η μελέτη DAWN Youth (Συμπεριφορές, Επιθυμίες και Ανάγκες των Νέων με Διαβήτη), η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη που διερεύνησε τις ψυχοκοινωνικές πλευρές του διαβήτη στα παιδιά, σκιαγραφεί ένα ανησυχητικό πορτραίτο των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαβήτη στο σχολείο: Έξι στα δέκα παιδιά με διαβήτη δεν ρυθμίζουν επιτυχώς το διαβήτη τους στο σχολείο (σύμφωνα με τους γιατρούς τους). Εννέα στα δέκα δεν μπορούν να βασιστούν στη σχολική νοσοκόμα (όπου υπάρχει) είτε στο δάσκαλό τους για να τα βοηθήσει με το διαβήτη τους στη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο. Υπάρχουν ενδείξεις πως παιδιά με διαβήτη εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίτερα από άλλα.

Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει την έλλειψη ενημέρωσης και λήψης κατάλληλων μέτρων, όπως η ύπαρξη διαθέσιμων σχολικών νοσηλευτριών ή προσωπικού, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με διαβήτη μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Οι συνέπειες της κακής ρύθμισης του διαβήτη είναι τρομακτικές: εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του παιδιού είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, μπορεί να αισθάνεται άρρωστο, να χάσει την ικανότητα συγκεντρώσεως ή, στη χειρότερη περίπτωση, να υποστεί σοκ ινσουλίνης. Μακροπρόθεσμα, ο ελλιπώς ρυθμισμένος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά ή στους νεφρούς. Όλα αυτά μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη του διαβητικού παιδιού.

‘Η κατάσταση για τα παιδιά με διαβήτη στα σχολεία είναι απαράδεκτη. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά λόγω της φτωχής υποστήριξής τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον είναι σοβαροί και απειλητικοί για τη ζωή τους. Τα ευρήματα της μελέτης DAWN Youth υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του διαβήτη που σχετίζονται με τα παιδιά. Οι συνθήκες για τα παιδιά με διαβήτη στο σχολείο μπορούν να αλλάξουν μόνον εάν συνεργαστούν οι γονείς, το προσωπικό του σχολείου και οι ειδικοί της Υγείας, αναλαμβάνοντας ο καθένας το τμήμα της ευθύνης που του αναλογεί’, είπε ο Καθηγητής Thomas Dahne, γενικός γραμματέας της ISPAD.

Ανάγκη κοινής δράσης

Ο διαβήτης αποτελεί μία από τις συχνότερες χρόνιες νόσους της παιδικής ηλικίας και μπορεί να προσβάλλει τα παιδιά σε κάθε ηλικία. Σήμερα, αναπτύσσουν καθημερινά διαβήτη περισσότερα από 200 παιδιά σε όλο τον κόσμο – και η ασθένεια αποτελεί δυσβάσταχτο φορτίο γι’ αυτά τα παιδιά και για τις οικογένειές τους, διότι τα επηρεάζει σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Συνεπώς, τα παιδιά με διαβήτη χρειάζονται συνεχή προσοχή από τις οικογένειες και τον περίγυρό τους.

’Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούν οι γονείς και το εκπαιδευτικό σύστημα, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα παράδειγμα: πρέπει να αντικατασταθούν τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης σνακ με την παροχή της δυνατότητας στα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά. Αυτή η εναλλαγή μπορεί να συνοψισθεί σε ένα σλόγκαν, το οποίο θα μπορούν ευκολότερα να καταλάβουν τα παιδιά: ‘περισσότερη άθληση και φύση, λιγότερα σνακ’, δήλωσε η Ιταλίδα γερουσιαστής Emmanuela Baio, γραμματέας της Επιτροπής του Προέδρου της Γερουσίας και μέλος της Επιτροπής Παιδιών του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Στο σχεδιασμό συντονισμένης έρευνας και ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, πλήθος πρωτοβουλιών διευκολύνονται από το πρόγραμμα DAWN Youth που προωθεί την πρόσβαση σε επαρκή εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη για τις οικογένειες με διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Ο κλάδος του προγράμματος στις ΗΠΑ, π.χ., το US DAWN Youth, παρέχει σημαντική υποστήριξη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη ‘Safe at School – Ασφάλεια στο Σχολείο’. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει ειδική εκπαίδευση στις σχολικές νοσοκόμες, σε όσους χαράσσουν τις πολιτικές για τα σχολεία, στους δασκάλους, στους γονείς και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς, γύρω από τις προκλήσεις και τις στρατηγικές της φροντίδας του διαβήτη στο σχολείο.

Για τη μελέτη DAWN Youth

Η μελέτη DAWN Youth διεξήχθη την διετία 2007–2008 προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τον διαβήτη και τις επιπτώσεις του στη ζωή των παιδιών και των νεαρών ατόμων με διαβήτη. Τα σχολεία αποτελούν έναν από τους χώρους στους οποίους εστιάσθηκε η μελέτη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν νέοι άνθρωποι με διαβήτη, γονείς ή φροντιστές ενός τουλάχιστον παιδιού με διαβήτη, καθώς και επαγγελματίες της Υγείας. Συνολικά, 9.200 εθελοντές από 13 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στη μελέτη.

Τη μελέτη παρουσίασε η εταιρεία Novo Nordisk, μαζί με την Διεθνή Εταιρεία Παιδιατρικού και Εφηβικού Διαβήτη (International Society for Paediatric and Adolescent Diabetes - ISPAD).

Πηγή: http://www.iatronet.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Share
 

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 30 επισκέπτες συνδεδεμένους

Είσοδος Μελών

Follow us on Twitter

Πρόσφατα Forum Posts

Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δημοσκόπηση

Ποιον μετρητή έχετε?