Skip to content

Greek Danish Dutch English French German Italian Spanish

Το πρώτο Ελληνικό portal για τον νεανικό διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα!

Αρχική Ενημέρωση Διατροφή Τα «καλά» λιπαρά είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού
Τα «καλά» λιπαρά είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 04 Απρίλιος 2009 15:01
Αθήνα: Νέα δεδομένα για τη σημασία της ποιότητας των λιπαρών στη διατροφή και την υγεία της καρδιάς, καθώς και οι νέες συστάσεις για την πρόσληψή τους, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Λιπαρά, Διατροφή και Καρδιαγγειακά Νοσήματα - Οι νέες εξελίξεις στα απαραίτητα λιπαρά οξέα».

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Β Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Η Μαρία Καψοκεφάλου, επίκουρος καθηγήτρια της Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε στην ομιλία της συμπεράσματα από το πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο στη Βαρκελώνη με την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Επιστημών Διατροφής, στο οποίο αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της βελτίωσης της ποιότητας των λιπαρών που προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή, για τη διατήρηση της υγείας.

Η ποσότητα των λιπαρών θα πρέπει να περιορίζεται στο 30-35% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Είναι όμως σημαντικό να προσδιορίζεται και η ποιότητα των προσλαμβανόμενων λιπαρών. Συγκεκριμένα, συστήνεται τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά (ω-3 και ω-6) να συνεισφέρουν το 6-10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ενώ τα κορεσμένα θα πρέπει να περιορίζονται στο 10% και τα trans λιπαρά στο 1%. Το υπόλοιπο θα πρέπει να παρέχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Aρα θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση των τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα ή trans λιπαρά οξέα (όπως είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης υψηλών λιπαρών) με τρόφιμα που παρέχουν ακόρεστα και απαραίτητα λιπαρά οξέα (όπως είναι το ελαιόλαδο, άλλα φυτικά έλαια, αλλά και παράγωγά τους όπως η μαργαρίνη).

Ο Ιωάννης Λεκάκης, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Β� Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ), εστίασε στην πρόσληψη των απαραίτητων ω-6 πολυακορέστων λιπαρών οξέων, η οποία μειώνει το κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, συμβάλλοντας στον έλεγχο παραγόντων κινδύνου καθώς μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει τη πιθανότητα σακχαρώδους διαβήτη όπως επίσης και την αρτηριακή πίεση, βάσει μελετών παρατήρησης αλλά και τυχαιοποιημένων μελετών σε ανθρώπους.

Για το ρόλο των λιπαρών στην παιδική ηλικία τόσο για την ομαλή ανάπτυξη όσο και για την πρόληψη της παχυσαρκίας, μίλησε ο Αντώνης Ζαμπέλας, αναπληρωτής καθηγητής, της Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακών Νόσων), αναφερόμενος σε μία πρόσφατη μεγάλη μελέτη, σύμφωνα με την οποία προκύπτει σχέση μεταξύ του Δείκτη Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ) στην παιδική ηλικία και καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε δίαιτες που η πρόσληψη λιπαρών πλησιάζει το 40% επί της ενέργειας να αποφεύγονται, γιατί αν και μπορεί να μην επηρεάζουν το ΔΜΣ, μπορεί όμως να αυξάνουν το λιπώδη ιστό.

Η μείωση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών, όμως, τόνισε ότι πρέπει να προέρχεται από τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών, ενώ απεναντίας η πρόσληψη απαραίτητων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αυξηθεί, και κυρίως του DHA, που επηρεάζει όχι μόνο τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά και την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης.

Έτσι, πρότεινε να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά, ζωικών λιπαρών και βουτύρου και να αυξηθεί η πρόσληψη λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών και φυτικών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι φυτικές μαργαρίνες.

Με δεδομένο ότι προτεραιότητα για την επιστημονική κοινότητα είναι η ρεαλιστική υιοθέτηση των συστάσεων, η οποία βασίζεται στην απλή και αποτελεσματική επικοινωνία, στην ημερίδα συμμετείχε ως ομιλητής ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Όπως πολύ εύστοχα περιέγραψε ο κ. Μαμαλάκης «Η μαλθακή μας ζωή σε συνδυασμό με τα κορεσμένα του βουτύρου μας φέρνει σε αδιέξοδο. Ξάπλα όλη την ημέρα, από την πολυθρόνα του γραφείου στην πολυθρόνα της τηλεόρασης, μόλις 10 βήματα για να φτάσεις στο αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και παράλληλα βαριά διατροφή, πολύ κρέας και πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Το πουρί βουλώνει τις αρτηρίες. Η έρευνα λοιπόν στη βιομηχανία τροφίμων σχεδόν άγγιξε τη λύση, καθώς μπορεί ένα υγρό φυτικό λάδι να το μετατρέψει σε στερεό, δηλαδή σε μαργαρίνη.

Η έρευνα έδειξε ότι η παλιά μαργαρίνη, η οποία στο παρελθόν κατηγορείτο για αρκετά πράγματα, έπαψε να υπάρχει. Η καινούργια γενιά μαργαρίνης έχει ξεκάθαρες πρώτες ύλες, καλά λιπαρά, βιταμίνες και υφή βουτύρου. Έτσι λοιπόν, η μαργαρίνη είναι αυτό που λέμε το 'τερπνόν μετά του ωφελίμου'».

Στην εκδήλωση προέδρευσαν οι: Δημήτρης Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β' Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, και Γεώργιος Ζέρβας, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: http://health.in.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Share
 

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 8 επισκέπτες συνδεδεμένους

Είσοδος Μελών

Follow us on Twitter

Πρόσφατα Forum Posts

Περισσότερα Θέματα »

Δημοσκόπηση

Ποιον μετρητή έχετε?
 

Σχετικά Άρθρα