Skip to content

Greek Danish Dutch English French German Italian Spanish

Το πρώτο Ελληνικό portal για τον νεανικό διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα!

Αρχική Ενημέρωση Αλματώδη αύξηση σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως
Αλματώδη αύξηση σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Νοέμβριος 2010 10:47
Αλματώδη αύξηση γνωρίζει την τελευταία δεκαετία ο σακχαρώδης διαβήτης παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτόν έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Στη χώρα μας από σακχαρώδη διαβήτη τύπου I και τύπου II προσβάλλονται 1.200.000 άτομα, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού.
Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από σημαντικές κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν σε μεγάλα διεθνή κέντρα σε όλο τον κόσμο.
Στη σωματική άσκηση περιλαμβάνονται γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορός, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κανονικό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%.

Τα άτομα με διαβήτη, εκτός από το ότι πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους, πολλές φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν και τις ψυχολογικές παραμέτρους της νόσου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η πορεία της υγείας τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις αποφάσεις που θα πάρουν την κατάλληλη στιγμή, η εκπαίδευσή τους είναι υψίστης σημασίας για τη σωστή διαχείριση της νόσου τους και την πρόληψη των επιπλοκών της.

Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχής και εξατομικευμένη σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός, ενώ θα πρέπει να παρέχεται από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Τα άτομα με διαβήτη, πάντοτε με τη στενή παρακολούθηση του ιατρού τους και τη δική τους συνεργασία, πρέπει να παρακολουθούν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κάθε δύο εβδομάδες και να αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, τις υπογλυκαιμίες.

Αύξηση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ στην Ελλάδα

Το 2002 και 2006, το Διαβητολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά πραγματοποίησε μελέτη στη Σαλαμίνα, η οποία έδειξε αύξηση στη συχνότητα του Διαβήτη Τύπου ΙΙ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2002 το 8,2%, (700.000 άτομα) του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδος έπασχε από Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Οι άνδρες είναι εκείνοι που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό με 8,5% του συνόλου, ενώ οι γυναίκες ακολουθούν με 7,8%

Το 2006 επαναλήφθηκε η ίδια έρευνα. Μετά από τέσσερα χρόνια το ποσοστό έφτασε το 9,5% (800.000 άτομα). Στην έρευνα αυτή παρατηρήθηκε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίστηκε περισσότερο στις γυναίκες με ποσοστό που φτάνει το 9,7%, ενώ στους άνδρες το 9,3%.

Συμπερασματικά, οι παραπάνω αλλαγές αντιστοιχούν σε μια συνολική αύξηση της τάξης του 16% σε τέσσερα χρόνια. Τα επιμέρους ποσοστά με βάση το φύλο των ατόμων με διαβήτη είναι 14% στους άνδρες και 19% στις γυναίκες.

Διαβήτης και Μεσογειακή Διατροφή

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κατσιλάμπρος, αναφερόμενος στους παράγοντες πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη, τονίζει τον ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ) και τα οφέλη της στην καταπολέμηση της νόσου.
Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή (Mediterranean diet) χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των διαιτητικών συνηθειών διαφόρων χωρών της λεκάνης της Μεσογείου στις αρχές της δεκαετίας του 1960 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία).

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή διαθέτει τα ακόλουθα οκτώ βασικά χαρακτηριστικά:
- υψηλό πηλίκο μονοακόρεστου λίπους (ελαιόλαδο) προς κορεσμένο,
- μέτρια κατανάλωση αλκοόλ,
- μεγάλη κατανάλωση οσπρίων,
- μεγάλη κατανάλωση δημητριακών,
- άφθονα φρούτα,
- άφθονα λαχανικά,
- περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και,
- μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα άτομα που ακολουθούν πιστά μια διατροφή με τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζουν σε μελέτες χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας και αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης. Ένας μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών μελετών παρατήρησης και παρέμβασης συσχετίζει την υιοθέτηση της ΜΔ με μικρότερη επίπτωση σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, κατάθλιψης, γνωστικών διαταραχών τύπου Αλτσχάιμερ και συγκεκριμένων μορφών κακοήθειας.

Η καρδιοπροστατευτική δράση της ΜΔ επιβεβαιώθηκε στη μελέτη Nurses' Health Study, όπου 74.886 νοσηλεύτριες ηλικίας 38-63 ετών παρακολουθήθηκαν προοπτικά για μια εικοσαετία. Οι γυναίκες που ανήκαν στο ανώτερο πεμπτημόριο συμμόρφωσης με τη ΜΔ παρουσίαζαν το μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία, διαιτητικά σχήματα που προσομοιάζουν τη ΜΔ φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και καλύτερη ρύθμιση των μεταβολικών παραμέτρων σε σύγκριση με τις τυπικές δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, οι οποίες είναι συνήθως δυσκολότερο να εφαρμοστούν.

Πέραν αυτού, η υιοθέτηση της ΜΔ σχετίζεται με μικρότερο επιπολασμό κοιλιακής παχυσαρκίας (μικρότερη περίμετρος μέσης), όπως προκύπτει από δεδομένα σε μεγάλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Φαίνεται, τελικά, ότι η ιδιαιτερότητα της ΜΔ δεν περιορίζεται στην απλή συνάθροιση των ευεργετικών δράσεων των επιμέρους συστατικών της, αλλά συνίσταται στον ιδανικό συνδυασμό και τη συνεργιστική αλληλεπίδραση των διαφόρων τροφίμων, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται το κλινικό όφελος.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο κ.Κατσιλάμπρος, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και σε άλλους παράγοντες πρόληψης του διαβήτη. Ενδεικτικά αναφέρεται ο ρόλος της επαρκούς διάρκειας του ύπνου.

Ατομα που δεν κοιμούνται επαρκώς έχουν σχετικά μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν μελλοντικά διαβήτη. Μια άλλη παράμετρος που δρα δυσμενώς είναι το κάπνισμα. Τα διαβητικά άτομα που καπνίζουν παρουσιάζουν συχνότερα καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και βλάβη των μικρών αγγείων (νεφροπάθεια και βλάβη στα μάτια), ενώ μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλη αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί έναν επιπρόσθετο παράγοντα που ευθύνεται για αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Κατά συνέπεια, είναι ευνόητο ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απόλυτα αναγκαία για να προληφθεί ο διαβήτης, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που εξ ορισμού διατρέχουν μεγάλο σχετικό κίνδυνο, λόγω κληρονομικού ιστορικού, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καπνίσματος, αποφυγής της σωματικής άσκησης κ.ά. Η λήψη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν τη βάση κάθε σωστής διατροφής.

Τρόφιμα για διαβητικούς: Ο μεγάλος μύθος

Ο πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ. καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ούλμ Γερμανίας Σωτήριος Α. Ράπτης, αναφέρεται μετ' επιμονής στη χρήση των διαφόρων τροφίμων, τροφών και γλυκισμάτων που «επιτρέπεται να καταναλώνουν οι διαβητικοί».

Θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα κατανοητό ότι τα αναφερόμενα προϊόντα, τα «δήθεν» κατάλληλα για διαβητικούς, με τη σύγχρονη βιβλιογραφία δεν μπορούν επιστημονικά να υποστηριχθούν. Όπως το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο της αξιολογήσεως των κινδύνων το 2009 απεφάνθη, η αποφυγή καταναλώσεως ζάχαρης ή η αντικατάστασή της με ανάλογα ή παράγωγά της, δεν προκαλεί καμία θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Από την άλλη μεριά, και μάλιστα τη σήμερον ημέρα της διεθνούς οικονομικής δυσπραγίας, η χρήση τέτοιων τροφίμων «κατάλληλων δήθεν για τους διαβητικούς» έχει ως αποτέλεσμα ετησίως π.χ. στη Γερμανία, πωλήσεις της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να υπάρχει γι' αυτό η επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα τρόφιμα αυτά όντως βοηθούν θετικά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος των ατόμων με διαβήτη. Απλώς επιβαρύνουν οικονομικά χωρίς λόγο τους διαβητικούς που τα χρησιμοποιούν. Τονίζεται ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα, γλυκίσματα κ.λπ. έχουν περισσότερο λίπος, περισσότερες θερμίδες και συμβάλλουν στη διαιώνιση της παχυσαρκίας.

Έτσι, τα αρμόδια Ομοσπονδιακά Συμβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών, έχουν συμφωνήσει και προώθησαν τις σχετικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σύσταση για εφαρμογή από όλα τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι όλα αυτά τα τρόφιμα, γλυκίσματα κ.λπ., δήθεν «κατάλληλα για διαβητικούς» να μην πωλούνται πλέον μετά τον Ιανουάριο του 2012.

Ο λόγος είναι απλούστατος, μετά από την πεποίθηση και τα επιστημονικά ευρήματα των ειδικών ότι τα ανωτέρω δε χρησιμεύουν και δεν προσφέρουν στη ρύθμιση των διαβητικών.

Συνιστάται, λοιπόν, και στην Ελλάδα στους ιατρούς, να είναι λίαν προσεκτικοί όταν συστήνουν τη χρήση τέτοιων «αθώων» τροφίμων, γλυκισμάτων κ.λπ. στα άτομα με διαβήτη, αλλά και αυτά να μην προμηθεύονται τέτοιες τροφές χωρίς να συμβουλευτούν προηγουμένως τον ιατρό τους.

Οι ασθενείς ζητούν λύσεις

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) δια της προέδρου της Αθανασίας Καρούνου επισημαίνει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα και συγκεκριμένα:

- Η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της πάθησης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, η σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων αφορά την ίδια μας τη ζωή.

- Οι πολίτες χρειάζεται να ενημερώνονται ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη, το πώς να προστατευτούν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και των επιπλοκών του.

- Κάθε άτομο με Διαβήτη είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να ρυθμίζει σωστά το Διαβήτη του και να αντιμετωπίζει με συνέπεια την πάθησή του».

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η I.D.F. αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) για την πενταετία 2009-2013 στην ανάγκη εκπαίδευσης και πρόληψης.

Η 14η Νοεμβρίου ορίστηκε ως η επίσημη ημερομηνία ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία είχε προσδιορισθεί από την I.D.F. ήδη από το 1991.
Η ημέρα αυτή επελέγη διότι είναι η ημέρα των γενεθλίων του Sir Frederic Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best ανακάλυψαν, το 1921, την ινσουλίνη, παίρνοντας γι' αυτό και το βραβείο Nobel.

Το 2010 σηματοδοτεί το δεύτερο χρόνο της πενταετούς εκστρατείας με τίτλο «Εκπαίδευση και πρόληψη για το Διαβήτη», ο οποίος επελέγη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization - W.H.O.) και τα Ηνωμένα Έθνη για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη των ετών 2009-2013. Το μήνυμα της εφετινής εκστρατείας είναι: «Ας τιθασεύσουμε το σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες της υφηλίου πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς ενημερωτικές εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαφώτιση του πληθυσμού για την αποτελεσματική πρόληψη του διαβήτη. Γιατί ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του πρέπει να είναι συλλογική.

Στην Ελλάδα, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010, στην Πλατεία Συντάγματος, από τις 09:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ., θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για τον διαβήτη.

«η κάθε στιγμή... μετράει»

Εκστρατεία ενημέρωσης για το σακχαρώδη διαβήτη με σύνθημα «η κάθε στιγμή... μετράει» πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, στα πλαίσια των δράσεών της και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη.

Στόχος είναι η ορθή πληροφόρηση των ατόμων με Διαβήτη, των γονέων, των εκπαιδευτικών καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με τη νόσο. Η Ομοσπονδία έχει ήδη επισκεφτεί τα Ιωάννινα και τη Λάρισα όπου η απήχηση του κοινού στο κάλεσμα ήταν πολύ μεγάλη.

Στα ενημερωτικά περίπτερα που στήθηκαν στις δύο πόλεις ενημερώθηκαν περισσότερα από 6.000 άτομα, ενώ περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μέτρηση σακχάρου. Η εκστρατεία προβλέπεται να συνεχιστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μέσα στο 2011.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.)

Το Κέντρο αποτελεί Κοινωφελές Ίδρυμα με νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από το κράτος (Υπουργείο Υγείας), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη. Αναλαμβάνει σημαντικές δράσεις, με σκοπό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας, παράλληλα, νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από το διαβήτη.

Η προσφορά του Κέντρου είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει:

Τον προγραμματισμό, συντονισμό και εποπτεία της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής νοσηλείας και περίθαλψης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
Τη μακροχρόνια παρακολούθηση της πορείας των επιπλοκών της νόσου, σύμφωνα με τις αρχές της διακήρυξης του Αγίου Βικεντίου, καθώς και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων.
Τη διεξαγωγή και συντονισμό ερευνητικών προγραμμάτων στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη.
Την εισήγηση στο Υπουργείο Υγείας, Διατροφής και ’θλησης για τη χρηματοδότηση σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Την ενημέρωση πανελλαδικά, των ιατρών, του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη και τη διαφώτιση του κοινού με στόχο την καλύτερη πρόληψη της νόσου.
Τη συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικές εταιρείες που έχουν δραστηριότητες συναφείς προς τους σκοπούς του Κέντρου.
Την οργάνωση και εποπτεία συνεδρίων, διαλέξεων, ανακοινώσεων, καθώς και κάθε είδους επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενό του.
Την έκδοση βιβλίων ή περιοδικών εκδόσεων.

Επιπλέον, με τη λειτουργία του Ε.ΚΕ.ΔΙ. επιτυγχάνεται ο καλύτερος συντονισμός των 85 Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων (ΕΔΙ) και Διαβητολογικών Κέντρων (Μονάδες) που βρίσκονται διεσπαρμένα σ' ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: health.in.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Share
 

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 99 επισκέπτες συνδεδεμένους

Είσοδος Μελών

Follow us on Twitter

Πρόσφατα Forum Posts

Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δημοσκόπηση

Ποιον μετρητή έχετε?
 

Σχετικά Άρθρα